ACTIEV zet in op buurten, pleinen & trage paden

ACTIEV zet in op buurten, pleinen & trage paden

Buurten en trage wegen

Bij dit bericht hoort een video, deze kan je onderaan de pagina terugvinden!

Vorselaar is een van die gemeenten waarin de kapelletjes nog een nadrukkelijke plaats hebben en we koesteren ze dan ook. Ze zijn historisch van belang en geven identiteit aan de buurt of het gehucht. Alle kapelletjes kregen dit jaar een nieuw eigen historisch infobordje. De gemeente maakte samen met de Heemkundige Kring en VVV-Toerisme Vorselaar een nieuwe kapelletjes-themawandeling. De wandeling passeert overal via kleine verbindingspaadjes. Al die “trage wegen” vormen samen ons trage-wegen-netwerk. U vindt dat netwerk onderaan en onder de vorm van wandelingen via deze link. ACTIEV voerde jarenlang een consequent beleid voor die paadjes en kerkenpaden:

 • kleine verbindingen bleven bewaard bij bouwprojecten (bv. tussen Guldenpad en Molenstraat,  tussen Kerkstraat en Mgr. Donchelei  en tussen Merellaan en Lepelstraat),
 • bestaande verbindingen (bv. paadje aan Krokuslaan-Heuvelstraat, aan Kievitlaan-Vinkenlaan en aan Vinkenlaan-Fazantenlaan) werden opgeknapt. Ook het paadje tussen Riemenstraat en Kabienstraat krijgt dit jaar nog een opknapbeurt,
 • oude kerkenpaden zijn stap voor stap heropend. Zo opende de gemeente in 2014 de eeuwenoude kerkenpad tussen de kerk van Vorselaar en Lille (6,3 km lang),
 • ook nieuwe verbindingspaden worden gecreëerd, gebaseerd op Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Voorbeelden daarvan zijn het nieuwe Van Bockstalpad dat in mei werd geopend bij de start van het Europese renovatieproject van Huis Van Bockstal op de Markt. Ook aan residentie Van Gill
 • ekens kwam een nieuwe verbinding, net als bij het bouwproject tussen Kabienstraat en Riemenstraat. Op die manier komen er overal in het dorpscentrum dergelijke kleine verbindingen,
 • de buurtpleintjes worden jaar na jaar allemaal opgesmukt. De voorbije jaren hebben we bv. de pleintjes aan Jantjesblok (nieuw buurtplein), Snoezelplein (nieuw buurtplein aan RVT Hof Ter Lande), Hildering (winnaar van de “Buitengewone Plekjes” van het Regionaal Landschap), Sassenhofke en het Geboorte/Vriendschapsbos (Vinkenlaan) ingericht. ACTIEV wil nog een nieuw buurtplein aan Merellaan/Veldstraat en de Heuvelstraat,
 • sinds vorig jaar kunnen buurtverenigingen ook aankloppen bij de cultuurraad in het kader van een nieuw subsidiereglement waarmee buurtactiviteiten worden aangemoedigd,
 • op verschillende plaatsen zijn aansluitend op die paadjes nieuwe voetpaden aangelegd of bestaande voetpaden vernieuwd. Zo kwam er vorig jaar een nieuw voetpad aansluitend op het “Paddeke van den Os” in de Merellaan. Ook in de Nieuwstraat komen er dit jaar nog nieuwe voetpaden. De voorbije vier jaren heeft de gemeente ook de voetpaden in Kerkstraat, Mgr. Donchelei, Cardijnlaan, Kempenlaan, Molenstraat  al vernieuwd,
 • kinderen kunnen langs de paden veilig naar school of hobby . De paadjes zijn dus van groot belang voor de mobiliteit, de toegankelijkheid en de verkeersveiligheid,
 • op de ‘trage-wegen’-bordjes staat wat meer uitleg over de namen van de paadjes. Enkele van de verbindingen hebben een heemkundige/historische waarde en kregen een naam in samenwerking met de Heemkundige Kring. Andere paadjes kregen een speelse naam van de kindergemeenteraad van Vorselaar,
 • het overzicht van al de paadjes, trage wegen en kerkenpaden is ook toeristisch van belang. VVV-Toerisme Vorselaar zal ze in haar toeristische activiteiten en producten opnemen. Zo zal dit jaar ook nog een nieuwe verbinding én wandelbrug worden aangelegd over de Aa zodat wandelaars naar Herentals kunnen doorsteken door een mooi natuurgebied.

Klik op de afbeelding om de volledige grootte weer te geven.

Lees het volledige programma van ACTIEV
Ben je benieuwd naar de overige programmapunten van ACTIEV? Klik dan hier om het volledige programma te bekijken, hou de website in het oog voor nieuwe filmpjes!

Copyright © 2018 ACTIEV | Alle Rechten Voorbehouden
Website door Joris Van der Schoot